середа, 5 вересня 2018 р.

Презентація нової книжки

Трагедія родини Крушельницьких символ Розстріляного відродження

21 вересня 2018 р. о 16:00–16:45 в Інституті Івана Франка НАН України (вул. М. Драгоманова, 18) – в рамках “Історичного майданчика” 25-го Міжнародного книжкового Форуму видавців у Львові – відбудеться презентація видання “АНТІН І МАРІЯ КРУШЕЛЬНИЦЬКІ. ВІРНА СПОВІДЬ ЖИТТЯ. ЛИСТУВАННЯ”.

Трагічна доля галицької родини Крушельницьких, знищеної репресивною сталінською системою, стала символом обманутих надій українства, яке – незважаючи на разючі приклади російського шовінізму в національній політиці СРСР – повірило радянській пропаганді, хотіло працювати для батьківщини – “Великої України”, побачило омріяну вільну Україну в маріонетковій УРСР... Письменник, педагог, публіцист, видавець, екс-міністр освіти Української Народної Республіки Антін Крушельницький та його сини – художник і поет Іван, перекладач і письменник Тарас, Богдан і Остап Крушельницькі, а також лікар і публіцист - донька Володимира, були заарештовані в 1934 році. У грудні 1934 р. сини Іван і Тарас були розстріляні. Дружина Марія Крушельницька (з дому Слобода, письменниця, колишня артистка Українського театру товариства “Руська бесіда” у Львові), тяжко переживши втрату рідних, передчасно померла в лікарні у Харкові... Після поневірянь на Соловках Антін Крушельницький з синами Богданом і Остапом були розстріляні у Сандармоху 3 листопада 1937 року (разом з діячами української науки та культури – Л. Курбасом, М. Зеровим, С. Рудницьким та ін.). Дочка Володимира розстріляна під Ленінградом. Всі реабілітовані посмертно у 1950-х рр.

У 2000-х роках вийшла друком книжка “РУБАЛИ ЛІС…” – спогади внучки, відомого вченого-археолога і громадського діяча, Лариси Крушельницької (1928–2017), якій чудом пощастило вирватися у 1930-х роках з “радянського раю”...
Публіковані раніше фрагменти з багатої епістолярної спадщини А. Крушельницького захоплюють щирістю викладу, чистотою стилю і величезною непідробною любов’ю до Батьківщини. У презентованому виданні привідкрито завісу родинного життя Антона та Марії Крушельницьких, у яких межа між особистим життям і громадським служінням була настільки тонкою, що їхня приватна історія прочитується як ціла сторінка національної історії України.

Презентація відбудеться за участю ініціаторів заходу: Олександра ПШОНКІВСЬКОГО, директора білоцерківського видавництва “ЯНІНА”, що спеціалізується на створенні й виданні історичної та краєзнавчої літератури, та упорядника видання Олекси ПІДДУБНЯКА.

Немає коментарів: