неділя, 8 червня 2008 р.

До історії Археоґрафічної комісії


Юзеф Антоній Аполлінарій (Йосип Йосипович) Роллє (1830 – 1894) - знаменитий дослідник і популяризатор польської і української історії, археограф і письменник, доктор медицини - лікар-невропатолоґ, відомий більше під псевдонімом "Dr Antoni J.", був частим гостем, чи, радше сказати, господарем, на шпальтах петербурзького політично-громадського тижневика “Kraj” (1882-1909). В одному з перших чисел цього часопису він опублікував статтю, в якій коротко, але яскраво, подав історію виникнення й організації першої в Україні Археоґрафічної комісії і Центрального історичного архіву у Києві. Зважаючи на раритетність газети і маловідомість для широкого кола дослідників змісту цієї статті, пропонуємо її передрук в перекладі з польської мови.

Але перш, ніж знайомити читачів із статтею, подамо стисло біоґрафічні дані про її автора[1]. Народився Ю. Роллє в 1830 р. на хуторі Генрихівка (тепер селище Роля Шаргородського району Вінницької області) в сім'ї француза-емігранта і вірменки. Дитинство і юність майбутнього історика пройшли на Поділлі. Навчався у Вінницькій ґімназії, розташованій у знаменитих Мурах, та в Немирівській ґімназії. Закінчив медичний факультет Київського університету (1850-1855 рр.). Тоді ж там студіював і В.Б. Антонович, майбутній історик України. Після дворічного перебування в Німеччині і Франції, де написав докторську дисертацію з медицини, Ю. Роллє повертається в Україну і назавжди пов’язує своє життя й діяльність з Поділлям. Тут у 1855-1860 рр. займається медичною практикою - спочатку на Могилів-Подільщині, а потім у Кам'янці-Подільському. Як науковець і практик в галузі медицини, він отримав визнання європейських наукових шкіл: у 1863 р. Роллє був обраний членом-кореспондентом Польської академії наук у Кракові, був почесним членом лікарських товариств Києва, Вільнюса, Парижа і Варшави. Маючи природнє зацікавлення старовиною, все життя “роздвоювавався” між медициною, що давала змогу заробляти на хліб, та історією, вивченням якої погамовував духовну спрагу. Біоґрафічні матеріали і творчий доробок славетного подолянина свідчать, що в обох галузях він досяг чудових результатів. Дослідник створив низку праць з медицини. Був надзвичайно пошановуваним лікарем серед місцевого населення. Та ще більшого визнання він здобув як історик, краєзнавець і етнограф, а також як письменник, журналіст і просвітянин. Часто друкувався у різних наукових виданнях, активно співпрацював з тогочасною пресою, писав, публікував і популяризував свої книги. Широко знані, зокрема, його тритомник "Замки подільські на молдавському прикордонні" (1880) та дев'ятисерійні "Історичні оповідання" (1876-1893). Цікавими є його дописи у співчасній йому пресі, в яких жваво пульсує майстерно відображене журналістом суспільно-громадське життя Поділля й Волині з усіма його гараздами й клопотами, з врахованням навіть кліматичних колізій. Доктор Роллє був одним з засновників і провідних діячів історичного краєзнавства не тільки Поділля, а й усієї України і її околиць. Він мав тісні наукові зв’язки з вченими-істориками В.Б. Антоновичем, О.Я. Єфименко, П.М. Батюшковим, П.І. Бартєнєвим, О. Яблоновським, К. Пулаським, К. Ліске, з поділлєзнавцями М.І. Яворовським, Ю.Й. Сіцінським і В.К. Гульдманом [2].

Помер вчений 21 січня 1894 р. Час не зберіг для нащадків могилу визначного дослідника і великого ентузіаста. Залишилась лише плита в стіні кам’янецького кафедрального костьолу з написом польською мовою: "Син цієї землі минуле її любив, вивчав та узагальнював, а скарби її учив поважати "[3].

Олексa Піддубняк


[1] Ґрунтовне наукове дослідження життєвого і творчого шляху Ю.Роллє виконала С.Е.Баженова: Баженова С.Е. Юзеф Антоній Роллє: життя, діяльність, творчість / Кам'янець-Поділ. пед. ун-т.; 2-е вид., допов. і перероб. - Кам'янець-Подільський, 2002. - 178 с. (Компютерний варіант: www.tovtry.km.ua/ua/history/rolle /all.html); Вона ж: Юзеф Антоній Роллє в громадському, науковому і просвітницькому житті Правобережної України другої половини ХІХ ст. / Автореф. дис... канд. іст. наук; Чернів. ун-т. — Чернівці, 2001. — 20 с. Нею зібрана також велика бібліографія про дослідника. Див. також працю: Kieniewicz S. Rolle Josef Apolinary // Polski Słownik Biograficzny. – 1989. – T. XXXI/4. – Zesz. 131: Rohland Francisek – Romiszewski Modest. – S. 564-567.

[2] Баженова С.Е. Юзеф Антоній Роллє: життя, діяльність, творчість...

[3] Щепановський С. Поважати скарби вчив… // Прапор Жовтня, 1988. - 11 червня.

Немає коментарів: