неділя, 22 лютого 2009 р.

З історії Тепличчини і Малої Мочулки: Рік 1932 (продовження)

Оголосили себе „ударниками”
Колектив ЛКСМУ с. М-Мочулки, обмірковуючи питання до обміну комсомольського квитка, „оголосив себе ударником” по переведенню підготовки роботи до посівкампанії на папері, і наслідків практичної роботи ніяких не має.
Члени колективу на чолі з секретарьом тов. Репуленком не хотять брати шефства над уздоровленням колгоспного коня та ніякої – роботи на кутках не переводять.
Слід колективу ЛКСМУ с. м. Мочулки своїми практичними діями над уздоровленням коней , бойовою підготовчою роботою до посівкампанії виправдати себе до дня обліку комсомольського квитка. Олійник
(„За більш. перемогу”, 1932, 3 квіт., № 18(35), с. 3 (насправді: с.5)).

Своєчасне переведення сіву – під зривом
Куркулі в с. м. Мочулці одверто ведуть розкладнецьку роботу серед бідноти на кутках про продаж та знищення коней „нехай кажуть сіють тракторами” наслідком ціеї роботи, за остані дні по М. Мачулці розбазарено 8 пар коней, що ставить під загрозою своєчасному переведенню більшовицького сіву.
Сільраді та колективу ЛКСМУ. м. Мочулки негайно припинити розбазарювання коней притягаючи таких до відповідальности. О.
(„За більш. перемогу”, 1932, 3 квіт., № 18(35), с. 4 (насправді: с.6)).

В авангарді більшовицькоі сівби
Включаючись в авангард більшовицької сівби.
Колгоспи: М. Мочулка „Дніпробуд” <...> 14 квітня виїхали сіяти.
(„За більш. перемогу”, 1932, 15 квіт., № 20(36), с. 1).

За темпи і якість посіву
<...> Наш район на передодні розгортання сівби, проте села Кожухівка, Пологи, М. Мочулка, Брідок, Лозовата, Кивачівка та Залужа до сівби не готові, ще не створено насінньових фондів, для забезпечення засіву заплянованої площі.
З таким яскраво опортуністичним ставленням найважливійшого, народньо-господарського завдання треба покінчити <...>
(„За більш. перемогу”, 1932, 15 квіт., № 20(36), с. 1).

Візьміть приклад
Активіст, ударник, с. м. Мочулки Лигойда С. застосувавши нові методи масової роз’ясовчої роботи на кутку, чим згуртував навколо себе колгоспно-бідняцько середняцькій актив, по-більшовицькому бореться за збір насіння та підготовку до сіву.
Від редакції. Активу с. М. Мочулки використавши методи роботи т. Лигойди по-ударному закінчити підготовку до сіву, та не гаючи часу по-більшовицькому перевести сівбу.
(„За більш. перемогу”, 1932, 18 квіт., № 21(38), с. 1).

Про посуд забули
Організовуючи спільне господарське харчування управа М. Мочульської артілі „Дніпробуд” відповідного посуду для їжі не придбала, даючи колгоспникам їсти з нечистої одної миски на 5-6 чоловік.
Управі артілі „Дніпробуд” негайно придбати належний посуд для спільного харчування, та покращити санітарний вигляд столовки.

Треба перевірити
Управа М. Мочульської артілі „Дніпробуд” замість виховання кадрів з колгоспно-бідняцької молоді – рекомендувала до школи попівського синка (можливо, що тут йдеться про Миколу Пашуту. – О.П.). Сіль-РСІ нєгайно перевірити рекомендовану особу замінивши їі відповідною кандидатурою з колгоспної молоді. Бригадир
(„За більш. перемогу”, 1932, 18 квіт., № 21(38), с. 4).

Переключитись
М-Мочульський колектив ЛКСМУ переключив свою роботу і більшовицькими темпами переводить масово роз’ясовчу роботу по посівкампанії. Б.
Від редакції. М-Мочульському колективу ЛКСМУ своїми більшовицькими темпами взяти на буксир одноосібний сектор забезпечити вчасний сів всього села.
(„За більш. перемогу”, 1932, 24 квіт., № 23(40), с. 4).

Сівбу ранніх закінчили
Колгоспи В-Мочулки „8-го Березня”, М-Мочулки „Дніпробуд” та Бджільної „Н-Життя”, під керівництвом парторганізації правдиво організували постійні виробничі бригади, й на засадах соцзмагання та вдарництва закінчили сів ранніх ярих повністю до заплянованої площі і переключили свою роботу на підготовку грунту для посіву олійних та бобових культур. Упр. к-пу.
(„За більш. перемогу”, 1932, 27 квіт., № 24(41), с. 1).

Немає коментарів: