пʼятниця, 27 травня 2011 р.

Діалог на тему книги Василя Шкляра

O.P. Czytaju "Czornoho vorona" Vasylja Szkljara. Knyzhka duzhe perenasyczena emocijamy. Vydno, toj Vasyl pysav jiji, vklavszu u neji vsju svoju duszu. I szczo zh? Moskal' panuje j dosi v Ukrajini, a Zhyd zahribaje dali vse nasze dobro i vysmoktuje zhyttjevi soky z Ukrajinskoho narodu. Cikavo, szczo todi, koly ty dyskutuvala z Halyczanamy pid pam'jatnykom Franka, a Szkljara vitaly v aktovomu zali Lvivskoho Universytetu, - keruvav tym usim Mychajlo Slaboszpyckyj, - to heroja dnia pryvitav Roman Ivanyczuk, skazavszy, szczo nareszti dizhdalys slavnoho tvoru vid molodszoho pokolinnja pysmennykiv. A Szklar (vin z 1951 r.) u vidpovid skazav, szczo vin buv dzhmelem na Ivanyczukovych malvach. Ja czytav joho biohrafiju na Wikipediji, to vin, ne dovczyvszys v Kyjivskomu Universyteti, szczob ne vyletity z njoho (studentom na kolhospnych robotach babyvsja bomboju, - tak pyszut), perevivsja do Virmenskoho Universytetu. I znaje dobre virmensku i starovirmensku movy. V rozmovi z UNIAN vin pojasnjuje, szczo joho perekruczujut v presi, a bahato j szlut' na joho adresu narikan' vidnosno zaklykiv do podiliv terytoriji Ukrajiny. Vin szcze na poczatku nezalezhnosti kazav, ranisze vid inszych, szczo z Donbasom i Krymom budut trudnoszczi. Ale nikoly ne hovoryv, szczob jakus tam terytoriju komus viddaty, bo "ja, kazhe, ne polityk, a pys'mennyk". A jakby dijszlo do vidbyrannja, to j zhyttja ne pozhaliv by, szczob cjoho ne dopustyty. Ot i vir pislja cjoho tym diennikaram! Dobre, szczo ja vczasno vykynuv z bloga svoju repliku z cjoho pryvodu.

N.V. Szkljar meni vyhljadaje, jak potuz'nje dopovnennja, czy inszyj, czoloviczyj intelekt v porivnjanni z O.Zabuz'ko. Tez' vony oboje harno podaly normal'ni ljubovni stosunky miz' dvoma, z'inka z svoho baczennja, a czolovik iz svoho. A pislja proczytannja romanu Szkljara moz'na bude porivnjaty teperisznju literaturu z sovic'koju, hto b to ne buv.
Sytuacija z moskaljamy ne taka prosta, vony tjahnut' z Ukrajiny za haz najvyszczymy cinamy v EU. Probujut' jakos' naszi urjadovci z halepy, stvorenoji manipuljantkoju vyplutatys'. Ale Moskva tysne zusibicz, aby dali dojity ukrajinciv.
Vylizlo, szczo cja manipuljantka kupyla v USA vakcynu doroz'cze, niz' malo b buty na 16 mln. dol. To czerez sud amerykanci majut' tu pereplatu povernuty. Dobre bulo b, jakby opozycija spravz'nja, koly b pryhodyla do vlady, povertala zloczynni diji poperdnih keruvan' v ramky zakonu.

Немає коментарів: