субота, 28 січня 2012 р.

Враження Надії Воловодівської від читання спогадів про Миколу Лукаша

15.01.Troszky poczytala knyhu spohadiv pro Lukasza. Tam je cikava storinka pro znajomstvo kompozytora Borysa Bujevs'koho z Lukaszem. Toj kompozytor napysav bahato vidomyh pisen', takyh jak 'Na dolyni tuman'. Ale vyjihav za kordon, i pisni spivaly, a pro avtora ne hovoryly. Knyha zibrala po perlynci spohady pro ukrajins'ku vydatnu elitu.

22.01.Czytaju potroszky pro Lukasza. Tu joho sprobu sisty v tjurmu zamist' Dzjuby dehto i dosi vvaz'aje dyvactvom. Ale ti, szczo znaly joho blyz'cze, kaz'ut', szczo vin tak samo baczyv zahrozu rusyfikaciji ukrajns'koji movy. Ljubyv P.Tyczynu, navit' v joho ostannih virszah baczyv szczos' horosze.

25.01. Za Lukasza i dali czytaty duz'e cikavo. Je rozpovid' pro te, jak vin, vykladajuczy inozemni movy, za 3 misjaci vyvczyv uhors'ku. V tabori poloneneyh 2 nimci szczos' vartisne vkraly, a sklaly to na madjara. Vyklykaly 3-ch na sud, ale nihto uhors'koji na znav, a madjar tez' inszoji nijakoji ne znav. Lukasz poprosyv 3 misjaci i, sluhajuczy uhors'ke radio i majuczy slovnyk, vyvczyv tu movu; nimec'ku znav doskonalo. Takym czynom vin na sudi zabezpeczyv vsim pereklad.

26.01. S'ohodni triszky bil'sze czytala pro Lukasza. Buv cikavyj do vs'oho. Slidkuvav za rozkopkamy, szczo provodyv V.Hvojka v Trypilli, vyvczav pysemnist' Trypillja. Znajszov takyj fakt. Koly Anna Jaroslavna stala korolevoju Franciji, to hincem posylala lysty do bat'ka. Na vypadok, koly b v hincja zabraly lyst, vona korotszyj pysala czertamy i rizamy, trypil's'koju abetkoju na beresti, i hinec' hovav joho v striczci navkolo kapeljuha. Kazav, szczo trypil's'ku abetku na Rusi znaly vsi.
Lukasz pevnyj czas buv vykladaczem v Harkovi na filfaku, i duz'e nedoljubljuvav vykladannja, bo kazav, szczo v hrupi najbil'sze 2-je hotily vczytys', a vin probuvav zastavyty vczytys' vsih, i to kosztuvalo bahato syl i czasu. Vreszti-reszt vin piszov z toho filfaku i poczav pracjuvaty u 'Vsesviti'. Tam tez' bula neprosta robota, bo nahljadaly za nym i holovnyj redaktor i vidpovidni sluz'by. Te jezujitsvo czasom prohljadajet'sja i nyni. Moz'e v menszij miri.

27.01. Czytaju dali pro Lukasza. Stil'ky cikavyh spohadiv, i pro ljudej toho czasu. Odnokursnycja Lukasza pysze, szczo A.Kryms'kyj czytav jim lekciji, a vony hodyly za nym stadom. Kolys' Kryms'kyj skazav jim, szczo svatavsja do Lesi Ukrajinky. A vona jomu vidmovyla.
Lukasz z'yv porucz z Vinhranovs'kym, jakyj nym opikuvavsja. Vin pryvodyv iz soboju taku pys'mennycju Malynovs'ku. Ta bula hroszovyta i nabyraly kon'jaku, i rozmovljaly v kompaniji do ranku.
Baczu, szczo knyz'ku budu czytaty dovho, to i rozvaz'atymu rozpovidjamy tez' dovho.

28.01. Dijszlo moje czytannja pro Lukasza do spohadiv odnohrupnyla Pavla Szarandaka pro czasy 37-38 r.r. Tjaz'ki roky i tjaz'ki spohady. Zhaduje pro starannja pered hebistamy Zahrebel'noho, Dmyterka, Zbanac'koho i Smolycza. Pysze czolovik, szczo Smolycz v 39 r. na bahat'oh robyv donosy, a v 70, jak spokuty, napysav ti 3 knyz'ky. A Lukasz, koly zastupyvsja za Dzjubu, mav tez' pohane zdorov'ja. Jomu robyly opereciju po onkolohiji.
Jak tjaz'ko z'ylos' ljudu za tyh sovkiv. Slava Bohu, szczo jim z'aba dala cyc'ky.

29.01.Toj czolovik, szczo vczora pysala pro joho spohady, hovoryt',szczo na toj czas v spilci pys'mennykiv zibralas' odna bezdar. I hto buv z talantom, to jih obmovljaly i v Noryl's'k, czy v tjurmy. Vin narahuvav 218 postraz'dalyh poetiv i pys'mennykiv. Zaraz toji bezdari je tez' dosyt', ale za te szczob jiji utrymuvaty na sluhu, htos' vkladaje velyki hroszi. Ale talanty tez' drukujut'sja, bo to z' kasa.
Dali pro Lukasza, je spohad pro robotu nad joho perekladom 'Fausta' Gete. Na toj czas bulo vz'e 2 pereklady v rosijs'komu varianti. Odyn buv bil'szyj vid oryhinalu na 600 stovpczykiv, a druhyj na 400. Lukasziv zrobleno stovpczyk v stovpczyk. Szcze je trohy virsziv z tyh perekladiv, jak pryklad. Rosijs'kyj, podibnyj do Pavlyczkovoho Kiplinha. Perespivano na moskovs'kyj maner, Pavlyczko perespivav na hucul's'kyj maner i hucul's'kym dialektom. V 'Fausti', jak ne dyvno je i necenzurni i vul'harni slova. I Lukaszevi zakydaly, szczo vin tez' jih vz'yv. Ot jak vono cikavo, Gete tez' vz'yvav, jak i Z'adan i Zabuz'ko taki slova. Z'yttja je take, jak je. I moje nesprynjattja matjukiv niczoho ne znaczyt'.

30.01. Ale, prodovz'ujuczy dali czytaty pro Lukasza, dumaju, szczo toj moskovs'kyj pereklad buv dalekyj vid oryhinalu. Kolys' buv pryvid porivnjaty, jak Samuil Marszak pereklav toho z' Kiplinga. Na mene napalo oburennja i ne chotilos' czytaty.
Pysala szcze za vykladac'ku kar'jeru Lukasza v Harkivs'komu instytuti mov. Bula vona nedovhoju, bo v 1949 r. joho vyklykaly u vidpovidnu kontoru i zaproponuvaly staty donosczykom. Vin vidmovyvsja. Dviczi ce robyly, a potim vyhnaly i nide ne braly na robotu. To z c'oho vyplyvaje, szczo inszi, szczo zalyszalys' na roboti - donosyly. Pytannja, jak dovho?

4.02.S'ohodni trohy czytala pro Lukasza. Joho serce zapolonyla Olena z Vapnjarky, vyjszla za inszoho zamiz', a vin nikoho inszoho ne zahotiv i proz'yv vse z'yttja samitnykom.

5.02. Szcze trohy poczytala pro Lukasza. Joho malo ne zaphav na zadvirky ukr. kul'tury Leonid Pervomajs'kyj. Pervomajs'komu z'urnal 'Vitczyzna' dav na recenziju pereklad 'Fausta', vykonanyj Lukaszem. To vin dovho trymav pereklad, a potim vidmovyvsja vid recenziji. Ale na poljah rukopysu ponapysuvav, szczo avtor vz'yv bahato arhajizmyv, vz'yv sliv, jakyh ne znaje recenzent, i, vazahali, duz'e ukrajinizuvav pereklad. Ale spasly Lukasza Ryl's'kyj i Bilec'kyj. Ta vidmova Pervomajs'koho i joho zakydy staly dostupni ukrajinofobam, i vony tymy arhumentamy ves' czas c'kuvaly perekladacza, vz'e i za nastupnyh vydan'.

7.02. Szcze zhadala te inerv'ju z Zabuz'ko (опубліковане в "Українській Правді" 4.02.2012. - О.П.), vona zhaduje pracju Fed'kovycza na nimec'kij movi. Jiji tez' czytav M.Lukasz. Joho pytaly, czomu vin ne perekladaje takyh reczej. Vin skazav, szczo beret'sja za take, jake zhodjat'sja publikuvaty. Zaraz by Fed'kovycza i opublikuvaly, ale, tak dumaju, szczo perekladacziv katma.

21.02. Czytaju potroszky pro M.Lukasza. Vyplyla sprava pro vykljuczennja perekladacza iz Spilky pys'mennykiv, i, krim Pavlyczka, proholosuvav za vykljuczennja hto b vy dumaly? Pretendent na Noblja. Cja zbirka spohadiv - ne napysana spravz'nja istorija radjans'koji literatury.

2.03. Czytaju potrohy dali spohady. Je taki, jaki javno nepravdyvi, tam avtory stavljat' osnovnu metu - zvernuty na nyh uvahu.

31.03 Trohy poczytala spohady. Je taki momenty v tyh spohadah, szczo het v holovu ne vkladajut'sja. Osoblyvo te, szczo radjans'ki pys'mennyky braly roboty represovanyh i vydavaly, jak svoji. Prizvyszcz nemaje. Ale des' vony tez' vylizut'. A pereklady G.Lorky, jaki czasom pryvodjat' dlja porivnjannja, to czudovi. Szkoda, szczo my malo perekladnoju poezijeju cikavylys'.

1.04. O.P. Ja kolys' czytav zbirku Hadrciji Lorky, ale ne zapam'jatav, czyj to buv pereklad. Znaju, szczo joho perekladav takozh Andrij Sodomora.

2.04. Czytaju dali pro M.L. Jak podyvytys' na naszu spilku pys'mennykiv, to z'ah bere. Vony pyszut' spohady, ne czytajuczy tvoriv perekladacza. Rozkazujut', szczo to taka tradycija. V toj czas, jak Lukasz jih czytav. I v spohadah vyszukovujut' jakis' pusti dribnyci i ne hovorjat' pro pereklady. Sodomora, pro jakoho ty zhadav, trohy rozkazav pro te, szczo bulo spivzvucznym z joho rozdumamy.

17.4. Czytala trohy dali spohady. Vyjavljajet'sja, szczo na redahuvannja knyz'ky L.Kostenko tez ' ne hotiv nihto zholoszuvatys'. Dyvni czasy buly i zalyszylys'.

24.04. Proczytala spohady Samijlenka. Vin pysze, szczo rozpovidav M.Lukaszu pro podiji v Karahandyns'komu tabori, jaki Mykola prosyv povtoryty dviczi. Vin, Samijlenko, sydiv razom z tymy, szczo buly v UPA. Do nyh poselyly syna Ahmatovoji Humil'ova. Toj ne pryjmav uczasti v samoorhanizaciji, jaka bula sered v'jazniv z UPA. Ale, znajuczy doskonalo istoriju Persiji, po noczah rozpovidav jiji spivlahernykam. Joho vraz'ala samodysciplina sered v'jazniv i dlja sebe toj Humil'ov zrobyv vidkryttja, szczo stosuvalos' pryczyn rozvalu imperij. Pislja vidsydky, napysav pro rozpad rosijs'koji imperiji v XIX st. Za cju robotu Humil'ova znov pry Brez'njevi posadyly.

Немає коментарів: