субота, 4 травня 2013 р.

Мала Мочулка (1940-1941-ті рр.): Матеріали до історичного краєзнавства



Нагородження колгоспу "Дніпробуд".
Мало-мочульський колгосп "Дніпробуд" одержав у середньому за 1937-1938 рр. урожай цукрових буряків по 281,12 цнт. і зернових по 16,46 цнт. з гектара. За видатні успіхи в сільському господарстві і перевиконання показників, установлених для учасників Всесоюзної сільськогосподарської виставки, Головний виставком присудив колгоспові "Дніпробуд" диплом першого ступеня, премію 10 тисяч карбованців і легкову автомашину.
[Джерело: "За більшовицьку перемогу" (Теплик), 1940, 8 січня., № 4 (1148), с. 2].


Антирелегійні вистави.
Напередодні попівського свята різдва драматичний гурток при мало-мочульському колбуді поставив п'єсу "Посланець бога". На вечорі було присутніх понад 200 колгоспників. Драмгурток намітив цими днями поставити цю п'єсу також у с. Орлівці.
(Джерело: Те саме, с. 2).


Передова

<...>Особливо визначились у боротьбі за врожай колгоспи сіл: М.-Мочулки, Пологів, Сокирян - ім. Леніна, Кивачівки, Побірки - ім. Ворошилова, Залужжя, Теплика - ім. Котовського, Орлівки - ім. Сталіна та інші, зібравши з кожного гектара від 18 до 23 центнерів зернових і від 180 до 260 центнерів цукрових буряків. Колгоспи, організувавши 284 тваринницьких ферм, поставили більше 22 тисяч голів худоби, виконавши рішення партії про розвиток громадського тваринництва.
(Джерело: Те саме, 1941, 1 січня, с. 1).
 
<Фотопортрет>: Рекута Іван Микитович, бригадир колгоспу "Дніпробуд", учасник виставки 1939 і 1940 рр. і кандидат на виставку 1941 р. Його бригада з 10 га зібрала по 41 цнт проса з гектара.
(Джерело: Те саме, с. 3).

Розгортаймо змагання за виконання натурпоставок.
 <...> На нараді по звітах сільвиконкомів Глибочка, Побірки, М.-Мочулки різко критикували голів тт. Терепу, Піддубняка і Паламарчука, які фактично провалили виконання молоко і м'ясопоставки колгоспниками <...> 

Татамір.
(Джерело: Те саме, 17 січня, с. 4).

Розгортаймо змагання на будівництво шляхів.
<...> Голови сільвиконкомів<...>, голови колгоспів тт. <...> Дмитренко (с. М.-Мочулка) <...> першими розпочали підготовчі роботи; організували своїх колгоспників на заготовку жорстви, піску, вивезли їх на трасу в кілька раз більше, ніж належало по плану – показали зразок організаційної роботи для всіх сіл і колгоспів району <...>
Я.І. Розкошенко, голова райради депутатів трудящих.
(Джерело: Те саме, 1941, 19 січ., с. 1).

На районній раді по шляхівному будівництву.
 <...> Від світанку до темної ночі <...> працювали на шляху, не відчуваючи втоми. По півтори – дві і більше норми виробили колгоспники артелей сіл Комарівки, М-Мочулки, Теплик – <колгосп ім. Ворошилова>, Карабелівки. Голови сільвиконкомів цих сіл тт. Кучер, Бондар (Комарівка), Грабчак, Клапчук Д. (Карабелівка), Ільченко, Кіт, Левченко (Теплик), Дмитренко (М.-Мочулка), Трачук, Качуришин (Скарженівка) безпосередньо керували роботою своїх колгоспників.
<...> У 1941 році ми повинні закінчити будівництво жорств’янки на маршруту Теплик – Соболівка і Теплик – Степанівка. Нам треба збудувати по цих маршрутах 2 клм бруківки і 6 клм жорств’янки та зробити капітальний ремонт жорств’янки 4,5 клм, для чого потрібно заготовити каменю 2600, жорстви 12750 і піску 3350 кубометрів, підняти 48 тис. кубометрів землі. <...>
І. Мудрик.
(Джерело: Те саме, 1941, 22 січ., с. 2).

У лютому минулого року партія і уряд винесли рішення про обов
язкову посадку плодових дерев кожним колгоспним двором не менше 20 штук. Ця важлива постанова в нашому районі залишилась не виконаною. За планом райземвідділу треба було посадити 10 тисяч дерев, посаджено ж тільки 2930, тобто 29,3 процента. <...>
К. Корнійчук.
(Джерело: Те саме).

З передової про сівбу:
<...> Якщо колгосп ім. Котовського <Теплик> зміг зробити зерноочисну машину „Горка” за методом еланських колгоспників і вже закінчив очистку, то такі колгоспи, як сашанський, сокирянський, <...>, м.-мочульський насіння не чистять і не здають в насіннєву лабораторію для аналізу. <...>
(Джерело: Те саме, 1941, 26 січ., с. 1).

Чекають представників з райкому комсомолу
Останнім часом у м.-мочульській первинній КСМ організації припинилася робота. Ось уже більше двох місяців не проводяться комсомольські збори, ще більше часу не сплачуються членські внески. В колбуді збирається молодь, але з нею масової роботи не проводиться – комсомольців тут не чути. Секретар т. Легойда байдикує. <...>
Автор: Т. І.
(Джерело: Те саме, с. 2).


Краще організувати шкільні буфети.
<...> Продукти, які видаються райспоживспілкою для дітей, сільські споживчі товариства розпродують в своїх крамниця кому завгодно. Такі випадки є в Соболівці і М.-Мочулці. Більшість буфетів в антисанітароному стані. <...>
К. Корнійчук
(Джерело: Те саме, с. 2).


Недавно в селі М.-Мочулці відбулися загальні збори виборців по питанню самообкладання. Після зборів виборці тут же в колбуді сплатили 1400 крб. цього податку. Загальні збори вирішили повністю сплатити самообкладання до 1 лютого цього року.
Трачук
(Джерело: Те саме, 31 січня, с. 2).

З передової:
<...> В М.-Мочулці <...> досі не обмолочено 150 га хліба і з 15 кандидатів на виставку оформлено тільки 2 чоловіка <...>
(Джерело: Те саме, 9 лютого, с. 1).

<Районна нарада 7 березня 1941 р.>
Виступ ланкової колгоспу „Дніпробуд” тов. Паламарчук Оляни
У 1940 році моя ланка зібрала по 280 цнт. цукрових буряків. <...> Вирішили <...> зібрати <...> по 500 цнт. цукрових буряків, 20 цнт. соняшника, 50 цнт. кукурудзи.
Колгоспниці нашої ланки вже заготовили 12 цнт. курячого помету, 20 цнт. попелу, виділили 25 курок, які допоможуть нам в боротьбі з довгоносиком.
(Джерело: Те саме, 8 березня, с. 2).

З передової
<...> Колгоспи сіл М.-Мочулки, Пологів, Сокирян, Побірки, Кивачівки та інші з настанням першої можливості протягом двох днів заборонували зяблю <...>
(Джерело: Те саме, 4 квітня, с. 1).


З передової
<...> За останні 2-3 роки поліпшилось будівництво шляхів. З ініціативи колгоспників сіл Залужжя, М.-Мочулки, в.-мочульскої автілі ім. 12-річчя Жовтня було збудовано кілька кілометрів жорствянки. <...>
(Джерело: Те саме, 16 квітня, с. 1).

М.-Мочульський колгосп один з передових в районі по рільництву <...>. Однак з розвитком тваринництва тут не все гаразд. Ця галузь господарства далеко відстала. На фермах брудно, жолуби стоять на сантиметрів 10 нижче підлоги і коровам приходиться дуже низько пригинатися, щоб дістати їжу, соціалістичне змагання тваринників відстає. <...> Головним винуватцем в такому стані на фермі є завідуючий т. Неміровський, який байдуже відноситься до дорученої роботи. Правління колгоспу з ним чомусь панькається. 
Трачук.
(Джерело: Те саме, 23 квітня, с. 1).

<...> Продукти, які видаються райспоживспілкою для дітей, сільські споживчі товариства розпродують в своїх крамниця кому завгодно. Такі випадки є в Соболівці і М.-Мочулці. Більшість буфетів в антисанітароному стані. <...>
К. Корнійчук
(Джерело: Те саме, с. 2).

Розмова про шляхи.
За мостом машина звернула на грунтовий шлях.. І раптом нею почало кидати, наче в лихоманці. Мотор жалібно загудів. З кабіни висунув голову колгоспний шофер Якимець Кирило.
- Гей там, шляховики, - гукнув він до тих, що сиділи у кузові, - бачите, які у нас дороги?
Цей докір попав у ціль і задів деяких за живе.
- Ну, судіть ви самі: кожен раз їздимо на Губник камінь грузити і тільки час марно тратимо. Та що то за робота вже, коли під погрузку 1-2 вагони подадуть? - поскаржився один з присутніх.
За селом, край дороги лежало кілька купок жорстви. Ми звернули увагу шляховиків, що при таких млявих темпах вивозки матеріалу будівництво траси Теплик - Соболівка може затягтись.
- З вивозкою, справді, погано, - каже шляховий бригадир тов. Тонкопій. - Ось у нас, в "Більшовику", з минулого року лежить 500 кубометрів жорстви, тепер теж трохи набили. Цілі гори жорстви, а її не вивозять. Каже наш голова, що після сівби перекине нам тягло.
- А як Остроушко, не смикає людей з шляхової бригади на інші роботи? - запитали.
- Смикає. Обіцяє після дати підмогу. Але, знаєте, я кожний раз беру в нього письмове розпорядження, пригодиться.
Обабіч шляху, до самої велико-мочульської границі розтягнулись поля соболівських колгоспів, але майже ніде не зустріли уцілілого деревця. З землі то тут, то там торчали одні патики - сліди деревонасаджень минулих років.Скільки коштів і сил тратили держава і колгоспи на озеленення шляхів - не перелічити.
- Не тримаються у нас дерева. Поперше, садять яке попало; подруге, ламають. Навіть рільничі бригади, коли сіють, чи то орють, не слідкують за тим, щоб обережно обминути деревце, - говорить тов. Тонкопій.
Куди приємніше було проїжджати біля М.-Мочулки. Тут зразу почувається дбайливість керівників артілі "Дніпробуд" про культурні шляхи. В два ряди шлях обсаджено черешнями та декоративними деревами. Місцями пороблені клумби для квітників, вкопані скамейки, де можуть сісти і відпочити прохожі. Цим шляхом машина їде швидко, без стрибків.
- А це правда, що в "Дніпробуді" спеціально виділяють сторожів для охорони шляхів? - запитав хтось з колгоспників.
Не доїжджаючи до залужанського лісу, автомашину знову почало підкидати. Шофер зменшив хід.
- Помало їде, - невдоволено зауважив бригадир шляхової бригади колгоспу ім. Комінтерну Михайло Торохтій. - Он та підвода, що минали, нас скоро дожене.
Але інший заступився за шофера. Він погоджується з тим, що машина призначена для швидких перевозок, але для цього потрібні справні шляхи. При поганій дорозі краще їхати помало, щоб ресори не ломались, запобігти аварії.
Шкода, що з нами ніхто не їхав з керівників соболівських колгоспів. Хай би вони почули від своїх колгоспників, як треба дбати про шляхи, щоб ними було зручно їздити, щоб машини і вози не ламались.
І. Мудрик. Соболівка - Теплик.
(Джерело: Те саме, 24 квітня, с. 2). 

На районній сесії:
<...> Тов. Дмитренко говорить:
- Ці успіхи могли б бути ще кращими, якби за тваринництво від голів колгоспів вимагали роботи так, як за рільництво. По справі сівби нас кілька раз викликали в райвиконком, даємо щоденні інформації, а ось про тваринництво ні слова. Це свідчить про те, що тваринництво ще не стало в центрі уваги як для районних організацій, так для колгоспів <...>
(Джерело: Те саме, 30 квітня, с. 2).

Ковальчук веде перед.
У м.-мочульському колгоспі "Дніпробуд" працює дві тракторні бригади. Між ними і всіма трактористами складено договори на соціалістичне змагання. Трактористи борються за виробку на умовний трактор по 600 га на рік і заощадження пального.
В соцзмаганні веде перед тракторист т. Ковальчук Пилип. На весняній сівбі він систематично перевиконував норми на 150 проц. і протягом 15 днів заробив 80 трудоднів та 200 крб. грішми. <...> 

І. Трачук.
(Джерело: Те саме, 8 трав., с. 2)

На будівництві автогужового шляху Теплик – Соболівка кипить робота ... Колгоспники села М<алої>-Мочулки Гаврило Грабчук, Профир Лебедюк приступають до роботи, коли надворі лише починає сіріти. Кожний з них вивозить щодня по 4 кубометри каменю, проти норми 2,7 <...>
(Джерело: Те саме, 1941, 12 трав., с. 2).

З передової:

<...> Вкрилися посіви бур'янами і в колгоспах сіл Кожухівки, М.-Мочулки. Але керівники тт. Гарбуз і Дмитренко негайно організували ручну прополку <...>

(
Джерело: Те саме, 1941, 21 трав., с. 2).

У колгоспі "Дніпробуд":
Стаття практиканта-агронома Т. Пилипенка про шарування буряків, про передові ланки Вдовиченко М., Немировської Т., Гарди М.

(
Джерело: Те саме, с. 2).

Передова:
<...> Бути на Всесоюзному огляді - велика честь. Колгоспники села М.-Мочулки цю честь свято зберігають. Ось уже третій рік їхній колгосп є учасником виставки <...>

(
Джерело: Те саме, 1941, 25 трав., с. 1).

Про деякі підсумки звітно-виборних зборів парторганізацій.
<...> Під керівництвом мало-мочульської парторганізації (секретар тов. Дмитренко), яка вміло розставила свої сили і керівні кадри, колгосп "Дніпробуд" зібрав по 23 цнт. зернобобових з площі 1334 га і по 251 цнт цукрових буряків. Тут на фермах налічується 643 голови худоби, не рахуючи птиці <...>

В.Задельський, зав. орг. інструкторським відділом райкому КП(б)У.
(
Джерело: Те саме, 1941, 28 трав., с. 1).

Стаття про солдата Є.І. Кицика (звідки?), написана командиром взводу Корпухіним і командиром відділення Заміновим.
(
Джерело: Те саме, 1941, 25 червня., с. 1). 

Немає коментарів: